Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog flexibel reizen 3 minuten

Zero-emissiezones: wat bedrijven moeten weten voor een duurzame toekomst

Als laadpas aanbieder begrijpt MoveMove als geen ander het belang van duurzaamheid en milieubewustzijn in de wereld van mobiliteit. Daarom willen we bedrijven graag informeren over de opkomende zero-emissiezones (ZE-zones) die vanaf 1 januari 2025 in diverse steden worden ingevoerd. Deze zones zijn een belangrijke stap in de richting van een milieuvriendelijke toekomst en het bereiken van groenere doelstellingen.

zero emissiezones

Wat zijn zero-emissiezones precies?

Zero-emissiezones zijn specifieke delen van steden waar vervuilende voertuigen zoals bepaalde diesel bestelwagens en vrachtwagens niet meer mogen rijden. Het doel is de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke uitstoot te verminderen. Meestal betreft het het stadscentrum en aangrenzende gebieden, en alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot, zoals elektrische of waterstofvoertuigen, zijn daar toegestaan.

Verschil tussen zero-emissiezones en milieuzones

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen zero-emissiezones en bestaande milieuzones. Milieuzones beperken meestal de toegang van specifieke dieselvoertuigen. Sommige steden hebben al milieuzones ingesteld. Voordat je een ZE-zone betreedt, is het verstandig om de milieuzone-check te gebruiken om te bepalen of jouw voertuig aan de criteria voldoet.

Verwachte zero-emissiezones

Ongeveer 30 tot 40 steden bereiden zich voor om zero-emissiezones in te voeren, en de startdata zullen variëren per stad. Voor de meest actuele informatie, raden we aan de officiële website van jouw lokale gemeente te raadplegen. Blijf op de hoogte van steden die de invoering van ZE-zones hebben aangekondigd.

Toegang tot zero-emissiezones

Toegang tot een ZE-zone hangt af van de emissieklasse van jouw bedrijfsvoertuig. Voertuigen met een emissieklasse lager dan Euro 5 worden vanaf 1 januari 2025 geweigerd. Bovendien moeten alle nieuwe bestelwagens en vrachtwagens die ZE-zones betreden vanaf 2025 emissievrij zijn.

Overgangsregelingen

Sommige bedrijfsvoertuigen kunnen profiteren van overgangsregelingen, waardoor ze gedurende een bepaalde periode toegang hebben tot ZE-zones. Hier zijn de deadlines:

  • Euro 5-bestelwagens: toegestaan tot 1 januari 2027
  • Euro 6-bestelwagens: toegestaan tot 1 januari 2028
  • Euro 6-vrachtwagens (bakwagens of bezorgwagens) tot 5 jaar oud op 1 januari 2025: toegestaan tot 1 januari 2030
  • Euro 6-vrachtwagens (trekkers) tot 8 jaar oud op 1 januari 2025: toegestaan tot 1 januari 2030

Overstappen naar emissievrije bedrijfsvoertuigen

Als jouw huidige bedrijfsvoertuig aan vervanging toe is, overweeg dan over te stappen op een elektrische of waterstof aangedreven bestelwagen of vrachtwagen. Zo voldoe je niet alleen aan de emissienormen voor toekomstige ZE-zones, maar draag je ook bij aan een schonere en duurzamere stedelijke omgeving.

Profiteren van subsidies

De overheid biedt financiële ondersteuning om de kosten van de aankoop van emissievrije bedrijfsvoertuigen te verminderen. Ontdek de volgende subsidies:
 

  • Subsidieregeling emissievrije bedrijfsauto’s (SEBA)
    Met SEBA kun je tot €5.000 terugkrijgen voor de aanschaf of financiële lease van volledig emissievrije bedrijfsvoertuigen. Bekijk de criteria voordat je SEBA aanvraagt en voordat je akkoord gaat met eventuele overeenkomsten. Je kunt ook de aanschafkosten melden voor belastingvoordelen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA).
  • Aanschafsubsidie zero-emissie vrachtwagens (AanZet) 
    AanZet biedt een percentage gerichte vergoeding voor de aankoop of financiële lease van emissievrije vrachtwagens. Het terugbetalingspercentage hangt af van het type vrachtwagen en de omvang van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je de voorwaarden kent voordat je akkoord gaat met overeenkomsten. De verwachte startdatum voor de subsidieronde is begin april 2023. Net als bij SEBA kunnen de aanschafkosten ook worden gemeld voor belastingvoordelen via MIA.