icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

6 vragen over de waterstofauto

Onder autobezitters groeit de belangstelling voor duurzamer rijden. Is een waterstofauto een aantrekkelijke optie? Wat zijn de voor- en nadelen van rijden op waterstof?

Waterstof: brandstof van de toekomst?

1. Hoe werkt een auto op waterstof?

Een waterstofauto is in feite een elektrische auto, maar dan zonder de welbekende accu. In plaats daarvan gebruikt de auto waterstof (H2) als energiebron. In de brandstofcel van de auto reageert dit gas met aangezogen lucht. Bij dit proces komt veel elektriciteit vrij, die de elektromotor aandrijft. Waterstof verlaat de uitlaat als waterdamp; een waterstofauto is dan ook emissievrij.

2. Hoe duurzaam is een waterstofauto?

Hoewel een waterstofauto volledig emissievrij is, is hij niet duurzamer dan een elektrische auto met een accu. Waterstof wordt op dit moment vrijwel altijd geproduceerd met behulp van aardgas: de zogeheten ‘grijze waterstof’. Bij dit proces komt veel CO2 vrij. De productie kost nu nog meer energie dan uiteindelijk uit waterstof kan worden opgewekt. Er wordt wel geëxperimenteerd met groene waterstof: waterstof geproduceerd met duurzame energie - bijvoorbeeld groene elektriciteit. 

3. Wat kost een waterstofauto?

De keuze voor een waterstofauto is vooralsnog beperkt. En dat is een understatement. Er zijn in Nederland twee modellen in omloop op het moment: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Qua kosten leggen deze waterstofauto’s het nog af tegen elektrische auto’s met een accu: rond de € 70.000. Sommige (weliswaar kleinere) elektrische auto’s zijn al rond de € 25.000 te koop.

Daar staat tegenover dat de bijtelling voor een waterstofauto in 2022 16% is, over de volledige cataloguswaarde. Voor een elektrische auto betaal je 16% over de eerste €35.000, daarboven 22%.

4. Waar kun je waterstof tanken?

Een van de redenen dat de waterstofauto nog niet is doorgebroken, is waarschijnlijk het gebrek aan tankstations. Momenteel zijn het er in Nederland  een handvol. Onder meer in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Delfzijl, Helmond, Arnhem, Rhoon, Doetinchem, Breda en Assen kun je waterstof tanken. Met je MoveMove-pas kan je op twee locaties tanken (Arnhem en Amsterdam). Het aantal tanklocaties in Nederland en het buitenland groeit langzaam maar gestaag.

5. Hoe werkt dat, waterstof tanken? En wat kost het?

Waterstof tank je, net als CNG en LPG, met een gasslang. Je zit binnen 5 minuten weer op de weg. Dat is wel anders bij een elektrische auto met een accu. En dat kan handig zijn voor ondernemers met een strakke planning. Je kunt je zakelijke tankbeurten gemakkelijk afrekenen met een tankpas; dan loop je geen btw mis en profiteer je van gratis extra diensten. 

Waterstof kost op dit moment zo’n €10 per kilo. Op een kilo waterstof rijd je gemiddeld zo’n honderd kilometer. Rijden op waterstof is dus (nog) niet echt goedkoper dan benzine of diesel. En op een batterij rijden ben je nog steeds het goedkoopst uit.

De twee beschikbare modellen hebben een tankinhoud van 5 (Toyota Mirai) en 6,4 kilo (Hyunday Nexo). Dat betekent dat de auto’s een actieradius hebben van respectievelijk circa 500 kilometer en 640 kilometer.

6. Is waterstof de brandstof van de toekomst?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Of de waterstofauto een glansrijke toekomst tegemoet gaat, is afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van technologie, mobiliteit en beleid. Bijvoorbeeld van de vraag of waterstof in de toekomst duurzamer geproduceerd kan worden. Ook moet de infrastructuur voor tankmogelijkheden voor waterstofauto’s aanzienlijk verbeteren. De verwachting is dat rijden op waterstof dan ook goedkoper zal worden. Maar tot nu toe wint de elektrische auto het op kosten en milieuvriendelijkheid.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!