icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten
03 september 2019

Werken in de trein: 10 tips

Zit jij als ondernemer veel in de auto? Pak dan eens de trein naar je afspraken. Het grote voordeel: je kunt tijdens de reis lekker doorwerken. Deze 10 tips helpen je snel op weg.

Kim werkt regelmatig in de trein. Bekijk haar tips in deze video!

Tip 1 Download de NS-app

Door je treinreis voor te bereiden, wordt je werkdag productiever. Download even de gratis NS-app met alle tijden, vertrekperrons en vertragingen. Je kunt daarin realtime zien waar je trein rijdt en vindt er een overzicht van alle voorzieningen op het station, zoals OV-fietslocaties en horeca.

Tip 2 Reis buiten de spits

Probeer je afspraken zó te plannen dat je niet in de drukke spits (6.30 tot 9.00 en 16.00 tot 18.30) hoeft te reizen. Staand in het gangpad is het niet echt lekker werken... In de NS-app zie je hoe druk je trein is. Steeds vaker staat daar ook met gekleurde streepjes onder de rijtuigen aangegeven waar nog zitplaatsen zijn: de zogenaamde zitplaatszoeker

Groen = ruim voldoende zitplaatsen
Geel = beperkt aantal zitplaatsen
Oranje = weinig tot geen zitplaatsen

Je kunt ook kiezen voor de eerste klas. Die is meestal rustiger en je zit net iets ruimer. Een zitplaats is niet gegarandeerd. Je herkent de eerste klas aan de lange blauwe streep en de ‘1’ aan de buitenkant van de intercity’s. Zo weet je meteen waar je moet instappen.

Tip 3 Kies voor een stilte- of werkcoupé 

Veel intercity’s hebben stiltecoupés verspreid over de rijtuigen. In dubbeldekkers vind je deze uitsluitend bovenin. Hier mag niet gepraat, gebeld of gefluisterd worden. Ideaal om geconcentreerd te werken dus. Er zijn ook werkcoupés, waar je alleen zachtjes mag praten. In de stilte- en werkcoupés staan de stoelen zoveel mogelijk achter in plaats van tegenover elkaar, mét opklaptafeltjes voor je laptop. Je herkent ze aan de symbolen op de balkons en op de ramen van het rijtuig.

Tip 4 Zorg dat je offline bij je bestanden kunt  

De meeste intercity’s bieden gratis wifi. Je herkent ze aan het wifi-logo aan de buitenkant van de wagons. Je maakt verbinding door bij de instellingen van je laptop of smartphone te kiezen voor ‘wifi in de trein’ en de voorwaarden te accepteren. Toch is het raadzaam om je werkbestanden op je harde schijf te hebben. De wifi-verbinding kan traag zijn en het netwerk is niet beveiligd. 

Tip 5 Verbind je laptop met je telefoon 

Je kunt ook gebruikmaken van de internetverbinding van je smartphone via een hotspot. Ga daarvoor naar de instellingen van je telefoon en kies voor persoonlijke hotspot. Je kunt hier ook de naam en een wachtwoord instellen van je eigen hotspot. Via wifi, bluetooth of een usb-kabeltje dat je aansluit op je laptop maak je verbinding. Houd er rekening mee dat je de data uit je telefoonbundel gebruikt, dus check van te voren je abonnement. Je kunt je inloggegevens delen met andere treinreizigers, maar dit gaat ten koste van de snelheid en je bundel. Doe dit dus alleen met reizigers die je vertrouwt; je smartphone kan namelijk gehackt worden via je persoonlijke hotspot.

Tip 6 Zorg voor een volle accu of powerbank

Stopcontacten vind je doorgaans alleen in eersteklascoupés, dus zorg er in de tweede klas voor dat je laptop voldoende stroom heeft. Of neem een volle powerbank mee.

Tip 7 Neem een koptelefoon of oortjes mee

Het kan dat er tóch mensen lawaai maken in de stiltecoupé. Of dat je er geen zitplaats vindt. Neem daarom oortjes of een koptelefoon mee. Die zijn er ook met noise cancelling, waardoor alle geluiden van buitenaf worden geweerd.

Tip 8 Geen pottenkijkers? Koop een privacyfilter

Werk je met privacygevoelige informatie of wil je gewoon niet dat andere reizigers met je meekijken? Schaf dan een privacy screenprotector aan; een folie voor het scherm van je laptop dat ervoor zorgt dat je beeld alleen nog recht van voren zichtbaar is. 

Tip 10 Check in met je MoveMove OV-kaart

Gebruik jij de MoveMove-pas al voor je auto? Vraag dan nu de gratis MoveMove OV-kaart aan. Hiermee reis je met het OV in heel Nederland, dus met de trein, bus, tram, metro én OV-fiets. Je krijgt achteraf één factuur met al je reiskosten. Ideaal voor de btw-aangifte!  

Hier vind je een overzicht van voorzieningen in de verschillende treinen. 

Tip 9 Tijd over tussen 2 afspraken? Huur een flexwerkplek

Op en bij steeds meer stations vind je flexwerkplekvoorzieningen – moderne werkruimtes die je per uur of dagdeel huurt. Je kunt er sowieso terecht voor een werkplek, snel internet, koffie en thee, maar vaak kun je er ook lunchen en vergaderruimtes huren. De NS heeft bovendien steeds meer stationshuiskamers. Hier kun je relaxed werken, eten en drinken.

Werken in de trein: 10 tips
meer van: flexibel reizen

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!