icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!
blog
2 min

Hoe werkt een tankpas?

Een tankpas is een pas waarmee je op kosten van je bedrijf kunt tanken. Handig, omdat je aan het eind van de maand (of week) één gespecificeerde factuur krijgt van al je gemaakte tankkosten. Maar hoe werkt een tankpas nou precies? Alle antwoorden op een rij.

Wat is een tankpas?

Een tankpas is een betaalmiddel waarmee je brandstof kunt afrekenen bij een tankstation. Er zijn meerdere benamingen voor een tankpas: brandstofpas, tankcard of tankkaart.

Wat is het voordeel van een tankpas?

Het belangrijkste voordeel van een tankpas is dat je een verzamelfactuur ontvangt met daarop de administratieve gegevens van je tankkosten. Als je btw-plichtig bent, dan kun je op die manier heel eenvoudig de btw terugvragen. Bijkomend voordeel is dat medewerkers op deze manier geen zakelijke kosten meer moeten voorschieten en apart moeten declareren. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis.

hoe werkt een tankpas

Voor wie is een tankpas?

Een tankpas is vooral geschikt voor zakelijke autorijders omdat het zorgt voor een helder administratief overzicht van alle gemaakte autokosten. Voor particulieren is dat niet echt een voordeel, omdat die geen btw kunnen terugvragen.

Wat is een universele tankpas?

Met een universele tankpas kun je bij elk tankstation in Nederland betalen. Er zijn ook merkgebonden tankpassen van bijvoorbeeld Shell of Texaco. Met die tankpassen kun je alleen betalen bij tankstations van dat merk.

Maakt een tankpas tanken goedkoper?

Met een tankpas betaal je vaak de aangegeven prijs aan de pomp. Merkgebonden tankpassen geven vaak een kleine korting op de landelijke adviesprijs, maar die ligt bijna altijd hoger dan de prijs die je aan de pomp betaalt. Het grote voordeel is dat het met een tankpas vooral makkelijker is om de btw op brandstof terug te krijgen. En dat scheelt al snel €15 per tankbeurt met de huidige btw van 21%. 

meer van: tankpas

Ready to MoveMove?
Let's go!

Voor 6.95 per maand ben je er

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!