icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Premium brandstof, E5, E10, B7: wat zijn de verschillen?

Sinds eind 2019 stroomt er E10, E5 en B7 uit de pomp. E10 is goedkoper en milieuvriendelijker dan E5, maar wegens de grotere hoeveelheid bio-ethanol niet voor alle auto's geschikt. Wat zijn de verschillen? En hoe zit het met B7, premium brandstoffen en Blue One?

Brandstoffen: wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen E10 en E5?

E10 versus E5:                                                        

  • Benzine met 10% versus 5% bio-ethanol
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Zo’n 2 procent goedkoper
  • Iets minder zuinig
  • Verplicht aangeboden bij tankstations
  • Ongeschikt voor 10% van de auto’s

E10 is benzine waaraan maximaal 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Bio-ethanol is alcohol, gemaakt van de suikers van bijvoorbeeld mais of tarwe. De E staat voor ethanol, het cijfer voor het percentage: 10 procent dus. E10 heet aan de pomp ook wel Euro95/E10, maar bevat twee keer zoveel ethanol als het ‘oude’ Euro95. Het cijfer 95 staat overigens voor het octaangetal.

E10: verplicht voor tankstations

Sinds 1 oktober 2019 zijn benzinestations in Nederland verplicht E10 aan te bieden. Alleen kleine tankstations die maar één benzinesoort kunnen verkopen, mogen daarvan afwijken. Met de invoering van E10 wil de overheid de CO2-uitstoot verlagen. E10 bevat immers meer bio-ethanol en dus minder fossiele brandstof. 

E5: iets duurder, iets zuiniger

E5 bevat maximaal 5 procent ethanol en is dus vergelijkbaar met het oude Euro95. Aan de pomp wordt het ook wel aangeduid als Euro 98/E5. Het is iets duurder dan E10, maar ook iets zuiniger door de hogere energiedichtheid. Het lijkt om een marginaal verschil te gaan, maar onderzoeken spreken elkaar tegen. Hoe zuinig je rijdt is natuurlijk ook afhankelijk van andere factoren zoals je rijgedrag, type auto en weersomstandigheden. Het is dus misschien wel het beste zelf de proef op de som te nemen: tank een paar keer E10 en een paar keer E5, en check of je verschil in verbruik ervaart. Lees ook even deze 7 tips om zuiniger te rijden.

Is premium brandstof nog beter?

Naast Euro 98/E5 zijn er ook nog premium benzinebrandstoffen die onder de noemer E5 vallen. In de praktijk bevatten deze brandstoffen echter helemaal geen ethanol. Shell V-Power, BP Ultimate 98 en Total Excellium bijvoorbeeld bevatten een octaangetal van 98 en geen bio-ethanol. Premium dieselbrandstoffen bevatten tot 7 procent biobrandstof (zie verderop: De nieuwe diesel B7).

Premium brandstoffen hebben eigen toevoegingen, die per merk verschillen. Volgens de producenten liggen het verbruik en de uitstoot lager dan ‘gewone’ benzine (E10). Ook zou het beter voor je motor zijn. De meningen hierover lopen uiteen. Premium brandstoffen kosten gemiddeld 8 cent meer per liter dan E10-brandstof. Heb je een tankpas? Veel werkgevers schakelen de optie om premium te tanken uit. 

Niet alle auto’s geschikt voor E10

De meeste auto’s zijn geschikt voor E10; het gaat om vrijwel alle auto’s vanaf bouwjaar 2001. Voor ongeveer 10 procent geldt echter dat E10 onderdelen van je auto kan aantasten. Op e10check.nl kun je nagaan of jouw auto op E10 kan rijden. Als dat niet het geval is, dan kies je voor het – iets duurdere – E5. Overigens is het geen ramp als je een keer E10 tankt als je auto daar eigenlijk niet geschikt voor is. Let er dan wel op dat je de benzine niet te lang laat zitten in de tank. Gooi je je auto vaker vol met E10? Dan kun je problemen ondervinden aan de brandstofpomp of -leidingen.   

Blue One: nog iets goedkoper

Blue One 95 werd in het verleden gemaakt met maximaal 15 procent natte bio-ethanol. Natte ethanol wil zeggen dat er 4 tot 5 procent restwater is toegevoegd, waardoor het minder belastend is voor het milieu dan droge ethanol. Aangezien er twijfels waren of deze toevoeging op de lange termijn corrosie aan de auto zou veroorzaken, bevat Blue One tegenwoordig maximaal 10 procent droge bio-ethanol. Net als E10 dus. Het verbruik van Blue One 95 is gelijk aan E10. De overweging om Blue One 95 te tanken, is de prijs. Dit ‘smaakje’ is namelijk net iets goedkoper dan E10. Als je auto geschikt is voor E10, kun je met een gerust hart Blue One 95 tanken. De brandstof is niet overal verkrijgbaar.

E85: alleen voor flexifuelauto’s

En dan is er ook nog zoiets als E85: benzine met maximaal 85 procent bio-ethanol. Dit wordt weinig verkocht in Nederland, omdat deze brandstof alleen geschikt is voor zogenoemde flexifuelauto’s. Heb je per ongeluk E85 getankt? Ga dan beslist niet rijden maar laat de brandstof verwijderen uit de tank.

De nieuwe diesel: B7

Ook diesel heeft een andere benaming gekregen aan de pomp. Reguliere diesel heet tegenwoordig B7. Aan B7 is maximaal 7 procent biobrandstof toegevoegd. Geen bio-ethanol zoals in benzine, maar een bewerkte vorm van plantaardige oliën. Alle dieselauto’s zijn geschikt om B7 te tanken. Er zijn ook andere dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL. Het is raadzaam om van te voren na te gaan (bij de dealer of fabrikant) of deze geschikt zijn voor je auto.

Stickers op de pomp gelijk in heel Europa

Je herkent E10, E5 en E85 aan de wit met zwarte, ronde stickers op het tankpistool. De stickers voor dieselbrandstof zijn ook zwart-wit, maar vierkant. Deze brandstofstickers worden in de hele EU gebruikt, om het makkelijk te maken. Vaak staan de oude benamingen ook nog op de pomp, maar dat zal langzaamaan verdwijnen. 

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

Voor 6.95 per maand ben je er

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!