icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Hernieuwbare diesel: wat is het?

Hernieuwbare diesel is in opkomst. De brandstof is bijna energieneutraal en daardoor beter voor het milieu dan fossiele brandstof. Wat is het precies? MoveMove zet de ins en outs van hernieuwbare diesel op een rij.

Wat is hernieuwbare diesel?

Wat is hernieuwbare diesel?

Hernieuwbare diesel is een brandstof die nauwelijks nieuwe koolstofdioxide (CO₂) uitstoot. Daarom is deze dieselsoort beter voor het milieu dan fossiele diesel. Een andere benaming voor hernieuwbare diesel is HVO. Dit staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. De chemische samenstelling is vergelijkbaar met die van een fossiele dieselbrandstof. Daarom kun je hernieuwbare diesel direct als vervanger voor fossiele brandstof gebruiken en zijn er geen aanpassingen aan de motor nodig.

Waar wordt hernieuwbare diesel van gemaakt?

Hernieuwbare diesel wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen: plantaardige (afval)olie en restafval, zoals dierlijke vetten, plantenresten en ander organisch materiaal. De oliën en vetten worden behandeld met waterstof. Dit proces is anders dan bij biodiesel, waarbij gebruik wordt gemaakt van verestering: een proces waarbij een organische verbinding ontstaat door de reactie van zuur met alcohol.

HVO wordt in Nederland in pure vorm en als blend verkocht. In pure vorm noemen we het HVO100. De grootste producent van deze pure vorm is
Neste. Andere leveranciers op de Nederlandse markt zijn onder meer Traxx, Orangegas en Gulf. Bij een blend geeft het getal aan hoeveel procent HVO er is bijgemengd. Dus een HVO20 bestaat uit 80 procent fossiele brandstof en 20 procent HVO.

Wat zijn de milieuvoordelen?

Voor HVO100 is de reductie van CO-uitstoot tot bijna 90 procent. Hernieuwbare diesel kan nooit helemaal CO₂-neutraal zijn, omdat er bij productie en transport altijd CO₂ vrijkomt. Door de schonere verbranding is er ook minder uitstoot van fijnstof (-33 procent), koolmonoxide (-24 procent) en stikstof (-9 procent). Daarnaast is de brandstof biologisch afbreekbaar en nagenoeg geurloos.  

HVO-blends worden bijgemengd met fossiele brandstof: de milieu-impact is naar verhouding dan ook minder positief. Dat geldt zowel voor de CO₂-reductie als de koolmonoxide en fijnstofemissies. Hoeveel kleiner de impact is, hangt af van de blend. Zo is een HVO30 schoner dan een HVO7.

Welke auto’s zijn geschikt?

Over het algemeen zijn alle moderne dieselvoertuigen (met EN15940-normering) geschikt voor pure en gemengde HVO-brandstof. Dit geldt voor zowel busjes als trucks en personenauto’s. Er zijn geen aanpassingen aan de motor nodig. Voor oldtimers die op diesel rijden, is het advies om de pakkingen eerst te vernieuwen. Het is verstandig om altijd navraag te doen bij de leverancier.

Waar tank je hernieuwbare diesel?

Het aantal tankstations waar HVO100 verkrijgbaar is, neemt toe. Total Nederland, Greenpoint, Tamoil en EG exploiteren momenteel samen ongeveer tweehonderd stations voor deze pure HVO-brandstofvorm. Ook voor de gemengde variant (als HVO50) zijn tientallen stations in Nederland beschikbaar, zoals bij Esso. Grote ondernemingen kunnen een tank op hun eigen terrein plaatsen. Zo zijn medewerkers altijd verzekerd van een volle autotank.

Hoe duur is hernieuwbare diesel?

Hernieuwbare diesel is in pure vorm gemiddeld 10 tot 25 cent duurder dan gewone diesel. Wel rijden auto’s op hernieuwbare diesel zuiniger en heb je minder onderhoud aan de motor door de schonere verbranding.

Wat is het verschil tussen hernieuwbare diesel en biodiesel?

Hernieuwbare diesel en biodiesel zijn gemaakt van plantaardige oliën of dierlijke vetten, maar hebben een ander productieproces. Wie het over biodiesel heeft, heeft het meestal over FAME-biodiesel. Bij dit type brandstof is vaak methanol als katalysator gebruikt om dierlijke of plantaardige oliën om te zetten in zogenaamde vetzuurmethylesters. Hierdoor bevat biodiesel veel vetzuren. Hernieuwbare diesel behoort tot de HVO-groep en wordt gemaakt met waterstof. In Nederland is biodiesel meestal gemaakt van koolzaad. Fossiele diesel moet sinds 2019 verplicht worden bijgemengd met 7 procent biobrandstof: aan de pomp wordt dit verkocht als B7. Deze brandstof kan zowel FAME als HVO bevatten. Bij pure biodiesel spreken we van B100.

Waarom gebruiken we nog niet allemaal hernieuwbare diesel?

Hernieuwbare diesel is in Nederland steeds meer in opkomst. Maar bij veel particulieren is de optie nog onder de radar. Een nadeel van HVO tanken is nu nog dat het niet overal kan. Ook zijn alternatieven zoals HVO20 maar een paar cent duurder dan de fossiele brandstof. Dit zou voor bestuurders een reden kunnen zijn om niet volledig over te stappen naar HVO100. Vanwege duurzaamheidsdoelstellingen is het aannemelijk dat je HVO in de toekomst bij steeds meer stations kunt tanken en dat het een populairdere brandstof wordt.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!