icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Subsidie laadpaal thuis: deze regelingen zijn er in 2024

Een laadpaal thuis of op kantoor is makkelijk en goedkoop. Je hebt altijd plek voor je elektrische auto of plug-in hybride en je laadt tegen het laagste tarief. Helemaal als je zonnepanelen op je dak hebt. De aanleg van een laadpaal is extra voordelig dankzij landelijke en gemeentelijke subsidies. Dit zijn de subsidieregelingen van 2024

Subsidieregelingen laadpaal thuis

Nederland telt momenteel (december 2023, cijfers RVO.nl) bijna 427.804 volledig elektrische voertuigen. Daarnaast rijden er nog eens zo’n 256.680 plug-in hybrides in ons land. Die 684.484 voertuigen die op stroom rijden moeten het samen doen met circa 138.564 publieke en semi-publieke laadpalen (bijvoorbeeld in parkeergarages en bij tankstations) en 4.144 snelladers. Gemiddeld deel je één openbare laadpaal dus met vier tot vijf andere elektrische rijders.

Een laadpaal op eigen terrein

Een laadpaal op eigen terrein – of dat nu bij je thuis is of op kantoor – is dus geen overbodige luxe. Je kunt bij je eigen laadpaal altijd terecht en niemand klaagt als je hem heel de nacht aan de stekker laat staan. Een eigen laadpaal kost je ongeveer tussen de € 1.000 en € 3.000, inclusief installatie. Dat is een flink bedrag, dus het is fijn dat er subsidies bestaan.

MIA: Milieu-investeringsaftrek

Heb je een ‘slimme’ laadpaal op eigen terrein – dat is een laadpaal verbonden met het internet – dan kom je als ondernemer in aanmerking voor de MIA (zoek op bedrijfsmiddelcode G3720). Deze milieu-investeringsaftrek van 45% geldt over een investeringsbedrag van maximaal € 2.500. Anders gezegd: je mag de fiscale winst met € 2.500 x 45%, ofwel € 1.125 verlagen. Mooi meegenomen!

Belangrijk om te weten over MIA laadpaal subsidie

De spelregels zijn verder simpel: een subsidie moet je binnen 3 maanden na de investering in de laadpaal aanvragen en het oplaadpunt moet op een eigen bedrijfsterrein staan. Overigens mag dit ook een gehuurd terrein zijn of zelfs op een huisadres. In dat laatste geval moet je een ZZP’er zijn die geen alternatief werkadres voor het huisadres heeft. Met een BV of holding op je huisadres val je helaas buiten de boot. Is de subsidiepot leeg, dan ook.

Een openbare laadpaal voor je deur

Via de gemeente waar je woont of werkt kun je soms zelfs gratis aan een laadpaal komen. Gewoon bij je voor de deur of in de straat. Dat is dan een openbare laadpaal, dus je moet hem delen met anderen, maar je bent er geen cent aan kwijt. Per gemeente zijn de voorwaarden anders, maar in onder meer Maastricht, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Den Haag bestaan er speciale maatregelen voor. De gemeente kan je hier meer over vertellen, of kijk op www.laadpaalnodig.nl.

Je auto overal laden en één factuur voor al je kosten

De MoveMove-laadpas werkt bij alle laadpalen in Nederland, dus ook bij de laadpaal bij jou voor de deur. En dat voor slechts € 6,95 per maand. Een groot voordeel aan de MoveMove-laadpas is dat je alle laadkosten op één factuur krijgt, waarbij je makkelijk de thuislaadkosten kunt splitsen van de overige laadkosten. Dat is ideaal voor de boekhouding.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door ELBERT Fiscaal, gespecialiseerd in autobelastingen. Meer informatie over auto fiscale zaken is te vinden op: Auto & Fiscus.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!