icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Elektrisch laden: wat kost het?

Pak de rekenmachine erbij: wat kost elektrisch laden per kilometer? Is opladen voor de deur goedkoper dan bij een tankstation? Is een eigen laadpaal een goede investering, onder aan de streep? MoveMove rekent het voor je uit.

Wat kost elektrisch laden?

Hoe ver kom je met een volle accu?

De ene auto rijdt natuurlijk zuiniger dan de andere. Bij het berekenen van de gemiddelde prijs per kilometer gaan we uit van een gemiddelde volledig elektrische auto, die volgens de fabrikant tussen de 150 en 300 kilometer rijden met een volle accu van 35 kWh. Natuurlijk hebben grotere (en duurdere) auto’s een grotere accu, die kunnen 500 kilometer rijden met een volledig opgeladen accu. Maar gemiddeld verbruiken die net zoveel elektriciteit per kilometer, dus daar hoeven we geen rekening mee te houden. Over het algemeen zijn autofabrikanten nogal optimistisch over de afstand die kan worden gereden met een volle accu. Je vindt hier een overzicht van realistisch verbruik per type auto.

Thuis opladen: 2 tot 5 cent per kilometer

Wat kost thuis opladen? Dat hangt natuurlijk af van de tarieven van de stroomleverancier. Ongeveer 26 cent per kWh inclusief btw is gebruikelijk. Bij een gemiddelde elektrische auto, met een accu van 35 kWh, kost een volle accu dus 9 euro. Met een volle accu kan een auto gemiddeld 225 kilometer rijden op een volle accu, dus komen we uit op 4 cent per kilometer.

Ter vergelijking: met een gemiddelde benzineauto (gemiddeld verbruik 1 op 15), moet je bij een benzineprijs van € 1,95 rekenen op 13 cent per kilometer.

Zonnepanelen? Opnieuw rekenen

Voor de elektrische automobilist met zonnepanelen thuis ziet het kostenplaatje er anders uit. Als de panelen genoeg opbrengen, is het elektrisch rijden nagenoeg gratis. Nou ja, als je de kosten van de zonnepanelen niet meerekent. Ook een oplaadpaal laten installeren is natuurlijk niet gratis.

Thuis laden kan slimmer

Je kunt wat kosten besparen op thuis opladen met een slimme laadpaal. Die is via wifi gekoppeld aan internet, en rekent bijvoorbeeld uit wanneer het goedkopere nachttarief in gaat en gebruikt dat om je accu op te laden. Storing? De laadpaal meldt het zelf bij de leverancier, zodat die op afstand problemen kan oplossen. Ook kan zo’n slimme laadpaal pas beginnen met opladen als bijvoorbeeld energie van je eigen zonnepanelen beschikbaar is of op het moment dat je verder niet veel elektrische apparatuur gebruikt. Dit laatste heet ‘home balancing’. Natuurlijk kun je de laadpaal koppelen aan MoveMove, zodat je de kosten van thuisladen makkelijk kunt verwerken in je administratie.

Openbare laadpaal: 8 cent per kilometer

In veel gemeenten staan laadpalen op openbare plaatsen, meestal bij speciale parkeerplaatsen. De tarieven van zo’n laadpaal lopen sterk uiteen. Reken op een gemiddeld tarief van ongeveer 35 cent per kWh, inclusief btw. Dat maakt een verschil voor de kosten per kilometer: bij een gemiddelde afstand van 225 kilometer op een volle tank, moet je dan rekenen op 5 cent per kilometer.

Sommige openbare laadpalen zijn iets duurder. Ze staan bijvoorbeeld bij hotels, restaurants of sportclubs. Bij die semipublieke laadpalen zijn de tarieven net iets hoger. Reken op 39 cent per kWh (dus 6 cent per kilometer), maar het kan zomaar een stuk hoger zijn.

Soms parkeergeld betalen

Om te voorkomen dat zo’n speciale parkeerplaats voor elektrische auto’s langer wordt bezet dan nodig, heffen gemeentes soms een tarief voor de parkeerplek. Dat tarief verschilt natuurlijk per gemeente en soms zelfs per wijk. Bovendien zijn er gemeentes die het laden juist goedkoper aanbieden, om elektrisch rijden te bevorderen. De kosten kunnen dus verschillen van plaats tot plaats.

Snel opladen langs de snelweg: 9 tot 10 cent per kilometer

Langs de snelweg, bij tankstations, zijn snellaadplekken. Daar duurt het opladen maar een half uurtje. Natuurlijk kun je eerder stoppen met opladen, want de eerste 80 procent van de accu laadt veel sneller dan de laatste 20 procent. De meeste snelladers gaan daarom ook maar tot maximaal 80 procent. Opladen bij een snellader is een stuk duurder dan thuis: ongeveer 69 cent per kWh bij opladers van FastNed of Allego (inclusief btw). Een volle tank (35 kWh) bij de snellader kost dus zo'n 24 euro. Rijd je daarmee 225 kilometer, dan kost elke kilometer 10 cent.

Makkelijk: laadpas

Om een openbare laadpaal of een snellaadpaal te gebruiken, heb je een laadpas nodig, zoals de MoveMove-pas. Het werkt heel simpel: beschikbare laadpaal vinden, stekker aansluiten en kaartje of druppel voor de scanner houden. Handig, want met MoveMove betaal je de elektriciteit, maar je kunt er ook de parkeergarage mee afrekenen, de autowasstraat betalen of de trein pakken, als dat beter uitkomt. Alle kosten staan bij elkaar op één maandelijkse factuur voor maximale btw-teruggave. Lees ook de blog: Wat kost elektrisch rijden?

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!