icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Een occasion kopen in 3 lessen: een marge-auto of toch een btw-auto?

Als je als ondernemer een tweedehands auto koopt, is het goed om het verschil te weten tussen een ‘marge-auto’ en ‘btw-auto’. Welke gevolgen heeft het als je zo’n auto zakelijk aanschaft? Een lesje slim je occasion kopen.

btw-auto of marge-auto, wat is voordeliger?

Voor ondernemers is een tweedehands auto vaak een interessante keuze. De kop is er immers af en daarmee houd je meer geld over voor andere belangrijke zaken. Maar het is wel belangrijk welk type tweedehands auto je koopt. Je hebt namelijk ‘marge-auto’s’ én ‘btw-auto’s’. En daarvan is er eentje duidelijk voordeliger.

Les 1: De btw-auto wint het van de marge-auto

De marge-auto is een auto waarover al eens btw is betaald. Bijvoorbeeld omdat hij eigendom is geweest van een particulier. En omdat de btw al is voldaan, kun je die als ondernemer niet nogmaals terugkrijgen via de fiscus. Op de factuur staat dan ook: 0% btw.

Een btw-auto is, je raadde het gezien de naam al, een occasion waarover nog nooit btw is betaald. De vorige eigenaar was bijvoorbeeld een bedrijf dat de auto op de balans had staan. Dat is gunstig, want als je als ondernemer een btw-auto koopt, mag je de btw aftrekken. Met andere woorden: de netto prijs is lager. Een slimme ondernemer kiest dus voor de btw-auto en niet voor de marge-auto.

Of het om een btw-auto of een marge-auto gaat, kun je controleren door de originele aankoopfactuur in te zien. Is de btw toen al voldaan, dan heb je met een marge-auto te maken. Wordt de auto aangeduid als btw-auto, vraag dan om de inkoopverklaring. De belastingdienst verplicht een dergelijk document dat aantoont dat goederen zijn gekocht zonder btw.Vaak vermeldt de verkopende partij - online of in de showroom - met welk type auto je te maken hebt. Is dat niet het geval, dan kun je daar specifiek om vragen. Koop je van een particulier? Dan heb je altijd met een marge-auto te maken.

Les 2: Afzien van de margeregeling kan voordelig zijn

Een marge-auto wordt nooit meer een btw-auto. De btw is immers al betaald en bij een btw-auto is dat niet het geval. Toch is het mogelijk om af te zien van de margeregeling. De meeste autobedrijven zullen je graag bij dat verzoek helpen, omdat het een win-winsituatie oplevert. Volkomen legaal bovendien, want zowel de BOVAG als accountants vermelden de mogelijkheid.


Rekenvoorbeeld margeregeling
Bij het afzien van de margeregeling deel je in feite de buit met het dealerbedrijf. Reken maar even mee. Het autobedrijf heeft een gebruikte wagen ingekocht voor €20.000. Verkoopt hij de auto voor €23.500, dan betaalt hij 21% btw over de winst (€3.500), ofwel €607. Van de winst blijft nog €2.893 over. Als het autobedrijf en de klant een verkoopprijs van bijvoorbeeld €23.000 afspreken zonder margeregeling, dan heeft de klant een voordeel van €500 en de autobedrijf €3.000 winst, €107 meer dan met het hanteren van de margeregeling. Er bestaat hiervoor geen standaardverdeling. Het is aan de dealer om dit te regelen.

Wat moet ik kiezen?

Op een paar vrije beroepen na ben je als ondernemer btw-plichtig. In dat geval is de btw-auto aantrekkelijker dan de marge-auto. Je kunt immers de betaalde btw verrekenen. Koop de auto dan wel privé en zet hem voor de btw op de zaak. Dan is er geen sprake van bijtelling, maar profiteer je wel van btw-aftrek op de aanschaf en gemaakte autokosten.

Les 3: De btw-auto privé aanschaffen is vaak gunstiger

Voordat je jouw btw-auto aanschaft moet je een belangrijke keuze maken. Koop je de auto namens de zaak, of koop je hem privé?

Als je de btw-auto op de balans van je bedrijf zet, zijn alle autogerelateerde kosten aftrekbaar. Van brandstof tot reparatie en onderhoud. Tegelijkertijd is het een auto van de zaak geworden. En als je die ook privé rijdt, dan betaal je bijtelling. Die kan best hoog uitvallen, omdat je een deel van de nieuwwaarde – en dus niet de dagwaarde – optelt bij je inkomen.

Voor zzp’ers is de privé-aanschaf van een btw-auto meestal slimmer. Na de koop zet je hem voor de btw op de zaak. Je profiteert dan wél van de btw-aftrek, maar van bijtelling is géén sprake. Je trekt dus de btw op de aanschaf af, maar ook voor alle autogerelateerde kosten. En voor elke zakelijke kilometer trek je €0,21 af. Voorwaarde is dat je de zakelijke kilometers registreert.

Let op: er is wel sprake van een btw-correctie als je de auto ook privé inzet. Je betaalt dan 2,7% van de cataloguswaarde bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. Je kunt er echter ook voor kiezen om het werkelijke privégebruik bij te houden. Woon-werkverkeer geldt dan ook als privégebruik.
Lees meer over het zakelijk of privé aanschaffen van een auto in
deze blog.

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!