icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Btw over taxikosten, hoe zit dat?

Heb je een zakelijke taxirit gemaakt, maar weet je niet hoe dat btw-technisch werkt? Dat snappen we, en daarom leggen we het je uit in deze blog.

BTW over taxikosten, hoe zit dat?
Foto: Jose Hernandez/Camera 51

9% btw op taxiritten

Over een taxirit betaal je 9% btw. Dat is evenveel als andere soorten personenvervoer, zoals het openbaar vervoer en vervoer per boot. Ook varianten op de taxi, zoals de motortaxi, tuktuk en fietstaxi zijn belast met 9% btw. Maak je gebruik van een privéchauffeur? Dan moet je wel het hoge btw-tarief van 21% betalen.

Taxikosten zijn aftrekbaar

De taxichauffeur moet over je rit 9% btw betalen. Dit bedrag mag je daarom in vooraftrek brengen, oftewel: terugvragen bij de belastingdienst. Taxichauffeurs zijn wettelijk verplicht je een bonnetje met daarop onder andere de totaalprijs, datum en gegevens van de chauffeur aan te bieden. Denk eraan dat je die aanneemt en bewaar deze in je bedrijfsadministratie. Als de belastingdienst je financiële situatie controleert, moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk van de taxi gebruik hebt gemaakt.

Hoe zit het met Uber?

Alle Uber-chauffeurs moeten in het bezit zijn van een taxivergunning. Het afdragen van belasting is een vereiste voor die vergunning, dus kun je ook over je Uber-rit 9% btw terugvragen. De bon kun je via ‘Je ritten’ terugvinden in de Uber-app.

Andere vervoermiddelen

De belastingregels rondom vervoer zijn niet altijd even makkelijk. Hanteer de volgende vuistregels als je de draad kwijt bent:

  • Reis je met je eigen voertuig? Dan mag je €0,21 per kilometer aftrekken
  • Voor het openbaar vervoer en de taxi geldt 9% btw
  • Woonwerkverkeer is niet aftrekbaar

Of lees even onze blog btw over reiskosten terugvragen.

Btw over taxikosten uitrekenen
Als je wilt weten wat de kosten van je rit in- en exclusief btw zijn, deel je het bedrag door 109, en vermenigvuldig je dit bedrag met 9. Trek dit bedrag van het totaalbedrag af om te weten wat de ritkosten zonder btw zijn.

Rekenvoorbeeld
Een taxirit kostte €15
Btw: €15 / 109 x 9 = €1,24
Ritkosten: €15 - €1,24 = €13,76

De MoveMove-pas maakt het je makkelijk

Met de MoveMove-pas kun je geen taxiritten afrekenen, maar je kunt ze wel declareren via onze app. Alle kosten staan maandelijks op één zakelijke factuur voor je administratie, en het bedrag wordt dan overgemaakt naar je privérekening. Download de MoveMove-factsheet voor meer informatie.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!