icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog

Alles wat je moet weten over parkeren in de blauwe zone

Parkeren in de blauwe zone kan voor veel automobilisten erg verwarrend zijn. Wat betekent die blauwe lijn? Hoe lang mag je daar eigenlijk staan? En hoe voorkom je een boete? In deze blog duiken we dieper in op alles wat je moet weten over parkeren in de blauwe zone. 

blauwe zone parkeren

Wat betekent een blauwe zone eigenlijk?

Een blauwe zone is een specifiek aangewezen gebied waar parkeren is toegestaan, maar onderhevig is aan bepaalde regels en beperkingen. Deze zones zijn doorgaans te vinden in stedelijke gebieden. Ze worden gemarkeerd door een blauwe lijn op de stoep of op de weg.

De blauwe lijn dient als grens van de blauwe zone en geeft aan waar parkeren is toegestaan. Binnen deze zone gelden specifieke parkeerregels die ervoor zorgen dat het parkeren eerlijk en efficiënt verloopt. 

Hoelang mag je staan in een blauwe zone?

Hoe lang je mag parkeren in de blauwe zone verschilt per gemeente. Afhankelijk van de lokale regels die gelden, kan je er over het algemeen vanuit gaan dat dit 1 tot 4 uur duurt. Vaak staat dit gelukkig ook aangegeven op borden langs de weg.

Hoe wordt een blauwe zone gecontroleerd?

Het is belangrijk om de maximale parkeertijd in de gaten te houden en op tijd je auto te verplaatsen om boetes te voorkomen. Parkeercontroleurs handhaven deze regels streng en overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes. Zonde natuurlijk!

In sommige gebieden worden blauwe zones gecontroleerd door scanauto’s. Deze auto’s scannen kentekens om te achterhalen hoe lang een voertuig geparkeerd staat. 

Tips voor parkeren binnen de blauwe zone

  • Controleer altijd het tijdslimiet: Misschien vanzelfsprekend maar wel erg belangrijk, zorg ervoor dat je de maximale parkeertijd kent voordat je je auto in deze zone parkeert. Dit voorkomt onverwachte boetes.
  • Gebruik je parkeerschijf of MoveMove next App: In sommige gevallen is de parkeerschijf een must en moet je die gebruiken om de aankomsttijd aan te geven. In steeds meer gevallen kun je een app zoals dat van MoveMove gebruiken om je parkeertijd bij te houden. 
  • Lokale regels per stad (en dorp): Elke stad kan verschillende regels hebben met betrekking tot parkeren in de blauwe zone. Heb je een zakelijke afspraak in een bepaalde stad? Zoek dan eerst altijd even de specifieke regels van de omgeving waar je wilt parkeren. Scheelt je later weer!

Door deze eenvoudige tips te volgen en op de hoogte te blijven van de lokale regelgeving, kun je zonder stress en gedoe parkeren in de blauwe zone en genieten van je tijd in de stad.

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!