Alles wat je moet weten over de milieusticker in Duitsland
Voor een werkafspraak naar Duitsland? Of gewoon op vakantie? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de milieuzones en de vereiste milieusticker. Deze sticker wordt ook wel een ‘Umweltplakette’ genoemd en geeft je toegang tot bepaalde (stedelijke) gebieden binnen Duitsland. In deze blog lees je alles wat je moet lezen over deze milieusticker.
Wat is een Duitse milieusticker?
Om te voorkomen dat de uitstoot van voertuigen te hoog wordt in bepaalde steden van Duitsland, zijn er milieuzones ingesteld. In Duitsland noemen ze dit "Umweltzone". Deze zones beperken zich niet alleen tot het centrum van een stad, maar ze strekken zich ook uit tot ver daarbuiten. Daarom is het van belang om hier rekening mee te houden als je van plan bent om over de grens te werken. In veel gevallen ben je verplicht om een milieusticker op je voorruit van je voertuig te hebben.
Hoe werkt een milieuzone?
Een milieuzone is een gebied waar voertuigen met een te hoge emissieklasse niet mogen rijden. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen. Het criterium voor het toelaten van voertuigen in deze zones is niet de daadwerkelijke uitstoot die een voertuig produceert, maar de emissieklasse gebaseerd op het bouwjaar. Deze emissieklassen worden aangeduid als Euro, gevolgd door een cijfer van 1 tot en met 6. Daarbij is Euro 6 de strengste klasse en daarmee voldoet het voertuig aan de meest recente emissienormen.
Beperking van emissieklasse
Een nadeel van de huidige emissieklasse indeling is dat er geen rekening wordt gehouden met de individuele uitstoot van een voertuig. Dit kan betekenen dat een voertuig van voor 2013 in praktijk minder uitstoot kan hebben dan een voertuig na 2013. Maar ondanks dat krijgt het alsnog een lagere emissieklasse toegewezen.
Handhaving milieuzones in Duitsland
In Duitsland wordt de milieuzone gehandhaafd door middel van een milieusticker. Elk voertuig dat de milieuzone wil betreden moet zo’n sticker hebben. Dit geldt ook voor voertuigen met een Nederlands kenteken. De sticker bevat het kenteken van het voertuig en een cijfer dat de emissieklasse aangeeft. Hierdoor is het niet mogelijk om de sticker op een ander voertuig te plaatsen, zonder deze opnieuw aan te vragen.
De milieustickers kunnen op verschillende manieren worden gecontroleerd, waaronder:
- Camera's registreren kentekens bij de ingang van milieuzones en controleren automatisch op de juiste milieusticker en emissieklasse, waarbij overtreders een boete kunnen verwachten
- Handhavers kunnen ook de milieustickers ook ter plaatse controleren
Welke milieusticker heb ik nodig?
Bij de aanvraag van een milieusticker hoef je niet zelf uit te zoeken welke je nodig hebt. Je geeft simpelweg het kenteken van je voertuig en de laatste 4 cijfers van je chassisnummer dat vermeld staat op je kentekenbewijs. Op basis van deze gegevens wordt automatisch bepaald welke milieusticker geschikt is voor jouw voertuig.
Hoe kom je aan de milieusticker voor je voertuig?
Het gemakkelijkste is om de benodigde milieusticker online te bestellen, dan hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Ben je in Duitsland zelf, en wil je ter plekke een milieusticker kopen, dan heb je een aantal mogelijkheden. Ten eerste kun je terecht bij Duitse vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS en de DEKRA.
Daarnaast kun je als je nog even moet tanken in Duitsland bij het tankstation en ook bij de meeste grotere autogarages terecht. Je moet dan wel je kentekenbewijs meenemen waarop de milieuklasse van je voertuig staat vermeld.
Milieusticker correct plakken
Om te voldoen aan alle voorwaarden is het belangrijk dat je de milieusticker op de juiste wijze geplakt wordt. Dit kun je als volgt doen:
- Plaatsing: plak de sticker aan de binnenkant van de voorruit, aan de rechterkant. Zorg ervoor dat deze goed zichtbaar is.
- Druk stevig aan: zorg ervoor dat de milieusticker goed is aangedrukt om luchtbellen te voorkomen.
- Controleer leesbaarheid: controleer van buitenaf of de sticker goed leesbaar is en niet wordt geblokkeerd.
Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je milieusticker correct geplakt is en aan alle voorschriften voldoet. Mocht de sticker in zijn geheel verbleken en onleesbaar zijn, dan is het verstandig om de sticker te vervangen voor een nieuwe.
Uitzonderingen milieusticker Duitsland
Enkele voertuigen zijn vrijgesteld van de verplichting om een Duitse milieusticker te hebben en mogen daarom zonder sticker de milieuzone betreden. Deze uitzonderingen gelden voor onder andere:
- Oldtimers met een duits oldtimer kenteken
- Buitenlandse oldtimers van 30 jaar en ouder
- Gemotoriseerde tweewielers
- Voertuigen van hulpdiensten
- Landbouwvoertuigen
- Voertuigen met een gehandicaptenkaart achter de voorruit
Wat zijn de milieuzones in Duitsland?
Hier zijn enkele steden in Duitsland met een milieuzone: Aken, Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal. Bekijk hier alle actuele Umweltzonen.
Voorkom boetes in de Duitse milieuzones
Het niet naleven van de regels voor milieustickers in Duitse milieuzones kan leiden tot boetes. Rijd je zonder milieusticker of heb je de verkeerde sticker op je voorruit, dan riskeer je een boete. De naleving van de juiste sticker wordt streng gecontroleerd door de Duitse politie. Vaak controleren ze geparkeerde auto’s in de stad op de juiste sticker, maar ook langs de weg worden controles uitgevoerd. De boete voor het niet hebben van de juiste sticker bedraagt in 2024 ongeveer 100 euro. Ook het verkeerd plaatsen kan een boete opleveren.
Reiskosten Duitsland op 1 factuur?
Met de MoveMove laadpas of tankpas bieden wij jou de mogelijkheid om al je reiskosten in Duitsland op één factuur samen te voegen. Of het nu gaat om brandstofkosten, parkeerkosten, tolwegen of de aanschaf van een milieusticker bij het tankstation: alles kan moeiteloos worden opgenomen op één factuur. Deze aanpak vereenvoudigt de administratie, maar stelt jou als ZZP’er of MKB’er ook de mogelijkheid om reiskosten nauwkeurig bij te houden en te beheren.