icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Tanken in Duitsland: wanneer is het écht voordelig?

De benzineprijzen in Nederland blijven stijgen, wat voor veel mensen de vraag oproept: is het de moeite waard om naar Duitsland te rijden om te tanken? De prijsverschillen zijn opmerkelijk, maar er zijn meerdere factoren die in overweging genomen moeten worden. In deze blog vertellen we je er graag meer over. Lees je mee?

Tanken in Duitsland

Waarom de interesse in tanken in Duitsland?

Benzineprijzen in Nederland stijgen gestaag. Met een aankomende toename van 21 cent per liter vanaf 1 januari 2024, worden de Duitse tankstations nog aantrekkelijker. Momenteel liggen de prijzen in Nederland tussen de €2,15 en €2,23 per liter, terwijl je in Duitsland prijzen tussen de €1,80 en €2,00 kunt verwachten. Dat betekent een prijsverschil van ongeveer 30 cent per liter. Na de prijsverhoging in Nederland per 2024 zou dit verschil oplopen tot wel 50 cent per liter.

De afweging om in Duitsland te tanken

Maar hoe ver zou je moeten rijden om van deze besparingen te profiteren? Volgens hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, Bert van Wee, is het vanuit Utrecht naar Emmerich een rit van bijna 200 kilometer (EenVandaag, 2023). Als je auto een brandstofverbruik heeft van 1 op 16 en je profiteert van het huidige prijsverschil, zou je ongeveer 70 liter moeten tanken om de kosten van de rit te dekken. Vanaf 2024, met het grotere prijsverschil, zou dit dalen naar 45 liter.

Daarnaast is er de factor tijd. Een rit van Utrecht naar de Duitse grens kost je ongeveer 2 uur. In financiële termen is deze reistijd ongeveer €20 waard. Dit bedrag zou je bovenop de brandstofkosten moeten tellen.

Tanken in Duitsland: is het de afstand waard?

Hoewel de lagere brandstofprijzen in Duitsland aantrekkelijk zijn, is het voor mensen die ver van de grens wonen wellicht niet de moeite waard. Voor degenen die binnen 20 kilometer van de grens wonen, kan het financieel voordelig zijn. Daarbij moet echter rekening gehouden worden met het feit dat de benzineprijzen in de Nederlandse grensstreek al lager zijn dan elders in het land, waardoor het daadwerkelijke prijsverschil met Duitsland kleiner is dan de eerder genoemde 30 tot 50 cent.

Kortom, hoewel het tanken in Duitsland voor sommigen lonend kan zijn, is het essentieel om alle kosten in overweging te nemen alvorens de reis te maken.

Tanken in Duitsland met MoveMove tankpas

Met de MoveMove tankpas kun je eenvoudig tanken bij diverse tankstations in Duitsland. Dit is handig voor Nederlandse ondernemers die over de grens werken of regelmatig zakelijke afspraken hebben in Duitsland. Bijkomend voordeel is dat de benzineprijs in Duitsland vaak veel lager ligt dan in Nederland.

Met de MoveMove tankpas heb je het gemak van alle tankkosten op één overzichtelijke factuur. Dit vereenvoudigt je zakelijke administratie. Zo kun je zonder zorgen je zakelijke activiteiten voortzetten, waarbij je ook buiten Nederland kunt tanken met dezelfde pas.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!