icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

​​​​​​​Welke motorolie heb je nodig?

Bij het kopen van nieuwe motorolie moet je op een aantal dingen letten. Dikke of dunne olie, mineraal of synthetisch, goedkoop of premium - de keuze is reuze. Maar wat zijn de verschillen? Je leest het in deze blog.

Welke motorolie heb je nodig?

Waarom is goede motorolie belangrijk?

Motorolie heeft een aantal belangrijke functies. Ten eerste smeert het de bewegende delen in de motor, waardoor slijtage beperkt wordt. Slijtagedeeltjes die toch ontstaan, worden door de olie afgevoerd. Ook presteert de motor met goede motorolie beter onder extreem hoge en lage temperaturen, en leidt een goede olie tot een lager brandstofverbruik.  Niet onbelangrijk dus.

Check of je dikke of dunne motorolie nodig hebt

Om te weten welke motorolie je nodig hebt, is het ten eerste goed om te kijken of je een dikke of juist een dunnere motorolie nodig hebt. Deze dikte wordt aangegeven met de term viscositeit. Hoe hoger de viscositeit, hoe dikker de olie. Gelukkig hoef je niet zelf uit te vogelen welke viscositeit het best bij jouw auto past. In het instructieboekje van je auto staat meestal een passend advies. Ook zijn er sites die na het invullen van je kenteken een advies op maat geven.

De dikte van de olie is afhankelijk van de buitentemperatuur. De viscositeit wordt daarom genoteerd voor lage en hoge temperaturen, bijvoorbeeld 5W-30. De W staat hier voor Winter, en het getal ervoor (de 5 uit het voorbeeld) geeft de oliedikte bij lage temperaturen weer. Hiervoor geldt: hoe lager, hoe beter. Het rechtergetal (de 30) beschrijft de dikte bij hoge temperaturen. Hoe hoger het getal, des te dikker de olie blijft bij een hoge motortemperatuur.

Minerale oliën passen vaak bij oudere voertuigen

Een volgende keuze is die tussen minerale en synthetische olie. Minerale oliën worden gewonnen uit ruwe aardolie. Er worden wat stoffen aan toegevoegd om de olie geschikter voor motoren te maken, maar toch zijn ze in principe het meest puur. Door de minimale bewerking zijn minerale oliën vaak relatief goedkoop. Ook passen ze vaak goed bij oudere voertuigen. Dit komt doordat de motoren van deze voertuigen nog stammen uit een tijd dat er nog geen alternatieve oliën waren.

Synthetische oliën geschikt voor moderne voertuigen

Aan de andere kant van het spectrum staan de synthetische oliën. Die bevatten een hoop additieven: toegevoegde stoffen. Pure synthetische oliën zijn dan ook een stuk duurder dan minerale oliën en geschikt voor moderne voertuigen, die vaak enorme prestaties van hun motor vergen.

Tussen synthetische en minerale oliën zit nog een wereld aan mixen van verschillende soorten. De meeste oliën die je in de winkel koopt zijn zo’n mix, en voor personenauto’s is dat dan ook vaak de beste keuze. Je autofabrikant of garage heeft vaak goede aanbevelingen, zodat je er zeker van bent dat je de juiste motorolie voor jouw auto koopt. 

Kies je voor goedkoop of premium?

De prijzen van motorolie lopen flink uiteen. Kies je voor goedkoop of juist voor de premium-variant? Bedenk dat de goedkopere variant is gemaakt om aan te sluiten op de behoeftes van zoveel mogelijk voertuigen. De olie voldoet dus aan de minimumeisen, maar sluit misschien niet perfect aan bij jouw auto. Een duurdere motorolie beschikt vaak over een meer hoogwaardige basisolie, aangevuld met betere additieven.

Maak een overwogen keuze

Conclusie? Welke olie je moet kiezen hangt af van een hoop factoren. Rijd je meer in koude of in warme temperaturen? Hoe oud is je voertuig? En hoeveel geld ben je bereid te betalen? Het antwoord op deze vragen is de sleutel naar de perfecte motorolie voor jouw voertuig.
De motorolie (of andere autovloeistof) kun je overigens afrekenen met een tankpas van MoveMove. Dat scheelt medewerkers de moeite van het declareren, en laat ondernemers profiteren van een teruggave op de BTW.

 

Olie verversen

Wanneer moet je de olie verversen?

Hoe vaak je de olie moet verversen hangt af van het aantal gereden kilometers. Het is verstandig om dit in ieder geval één keer per jaar te doen. Wanneer je je auto  vaak gebruikt is het verstandig om je olie vaker te vervangen. Lees hier hoe je alle olie in je motor ververst. Je kunt dit klusje natuurlijk ook bij een garage laten uitvoeren.
Brandt het olielampje op het dashboard? Vul dan zo snel mogelijk de olie bij (of laat dit doen), anders kan je motor onherstelbare schade oplopen.  Het is verstandig je oliepeil regelmatig te checken. Wil je weten hoe dat moet? Klik hier.

 

meer van: tankpas

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!