icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog

Tips om zelf de vloeistoffen van je auto te controleren en bij te vullen

Je auto kan niet zonder koelvloeistof, motorolie of remvloeistof. Daarom is het belangrijk om deze vloeistoffen regelmatig te checken en eventueel bij te laten vullen. In deze blog leggen we je het graag uit. 

vloeistoffen controleren

Algemene tips voor auto onderhoud

Om de optimale prestaties van je auto te waarborgen, is regelmatig onderhoud van groot belang. Overweeg maandelijkse controles in te plannen of volg simpelweg de aanbevelingen van de autofabrikant voor het controleren en bijvullen van vloeistoffen, aangezien dit in veel gevallen zelf kan worden uitgevoerd. Let daarbij wel op twee belangrijke aspecten:

 • Zorg ervoor dat de motor volledig is afgekoeld voordat je begint
 • Gebruik altijd de juiste soorten vloeistoffen die door de fabrikant worden aanbevolen

In deze blog zullen we een aantal belangrijke vloeistoffen voor je auto verder bespreken. 

Oliepeil controleren en motorolie bijvullen

Motorolie is niet alleen een smeermiddel; het fungeert ook als koel- en reinigingsmiddel. Door maandelijks het oliepeil te controleren, voorkom je onherstelbare motorschade en ontdek je eventuele lekkages of slijtage.
 

Stappenplan om oliepeil te controleren:

 1. Zorg voor een vlakke ondergrond.
 2. Open de motorkap en zoek de peilstok, meestal heeft deze een opvallende kleur
 3. Trek de peilstok eruit en veeg deze schoon. Steek hem opnieuw in de peilbuis en haal hem er weer uit om het oliepeil af te lezen. 
 4. Is het oliepeil te laag? Vul dan bij met de aanbevolen motorolie. Dit kun je eventueel terugvinden in het instructieboekje van je auto. 
 5. Plaats een trechter in de olievulopening en giet langzaam in kleine hoeveelheden bij. Controleer ondertussen regelmatig het oliepeil. Het niveau ligt tussen de minimale en maximale inkeping op de peilstok. 

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof is een vloeistof die ervoor zorgt dat je autoruiten schoon blijven. Dit is natuurlijk belangrijk om een goed zicht te behouden tijdens het rijden. Het niet bijhouden van deze vloeistof kan de veiligheid op de weg beïnvloeden, maar een leeg reservoir zal je auto verder niet schaden.  
 

Stappenplan ruitenwisservloeistof bijvullen:

 1. Open de motorkap en zoek het juiste reservoir. 
 2. Draai de dop open en controleer het niveau van de ruitenwisservloeistof.
 3. Vul de ruitenwisservloeistof aan tot de rand.
 4. Tijdens de wintermaanden kun je er het beste antivries aan toevoegen.

Koelvloeistof

Koelvloeistof speelt een cruciale rol bij het reguleren van de temperatuur van de motor. Onvoldoende koelvloeistof kan leiden tot oververhitting en motorschade. Daarom is het belangrijk om deze vloeistof regelmatig te controleren.

Stappenplan koelvloeistof bijvullen:

 1. Zet je auto zo recht mogelijk neer wanneer je het koelvloeistofniveau controleert. 
 2. Laat je motor goed afkoelen, omdat er kracht op het koelvloeistofreservoir staat. 
 3. Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir.
 4. Bekijk het transparante reservoir van de koelvloeistof. Het niveau kun je aflezen aan de hand van de streepjes. Als het niveau onder het minimum staat, dan kun je deze bijvullen via de draaidop van het reservoir.

Waarschuwing: wees voorzichtig bij het bijvullen van koelvloeistof. Zorg ervoor dat de motor goed is afgekoeld om eventuele spatten te voorkomen en mogelijke brandwonden te vermijden.

Adblue vloeistof

Adblue is een vloeistof die wordt gebruikt in moderne dieselmotoren om de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen. Onvoldoende Adblue kan leiden tot milieuproblemen en prestatieverlies.

Stappenplan Adblue bijvullen:

 1. Vul Adblue alleen bij in de daarvoor bestemde Adblue-tank, meestal gelegen naast de brandstoftank.
 2. Zorg ervoor dat de Adblue-tank schoon en droog blijft tijdens het bijvullen om vervuiling van de vloeistof te voorkomen.

Waarschuwing: Bij AdBlue in de brandstoftank niet starten of verder rijden. Neem direct contact op met de wegenwacht voor transport naar de garage om schade te voorkomen.

Maak gebruik van autovloeistoffen met MoveMove

Dankzij MoveMove is het gedoe met bonnetjes voor het bijvullen van autovloeistoffen verleden tijd. Met de handige MoveMove laadpas of tankpas wordt het simpel: vul snel je autovloeistoffen bij en je hoeft niet meer te denken aan het bewaren van bonnetjes. Met MoveMove regel je moeiteloos de kosten voor de autovloeistof, omdat alle uitgaven automatisch op één overzichtelijke factuur komen te staan. Dat betekent minder administratieve rompslomp en meer gemak bij het beheren van je autokosten.

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!