Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog flexibel reizen 2 minuten

Reizen in tijden van Corona: 10 vragen beantwoord

20-6-2021

Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan. Hoe beperk je onderweg het risico op besmetting en wat mag wel en wat niet? 10 veelgestelde vragen en antwoorden.

#1 Kan ik veilig tanken tijdens de coronacrisis?

Op social media gaan er berichten rond dat het tankpistool van de pomp een bron van besmetting is. Hoewel het virus enige tijd kan overleven op verschillende oppervlakten, zijn er geen aanwijzingen dat een benzinepomp een groter risico vormt dan bijvoorbeeld een pinapparaat of winkelwagen. Volgens het RIVM worden mensen vooral besmet door hoest- en neusdruppeltjes. De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. En die kans wordt nog kleiner als je regelmatig je handen wast en niet je gezicht aanraakt.

#2 Welke maatregelen nemen de meeste benzinestations?

  • Oppervlaktes zoals deurklinken, balie en pinapparaat worden vaker ontsmet.
  • Het raam bij de kassa’s blijft gesloten.
  • Er is signalering op de vloer om 1,5 meter afstand te houden.
  • Er zijn (met name bij bemande stations) plastic handschoentjes voor het tanken.
  • Klanten wordt gevraagd met pas of contactloos te betalen.
Reizen met corona

#3 Mag ik weer gebruikmaken van de eetvoorzieningen bij een tankstation?

Ja, iets eten of drinken in de shops is weer toegestaan. Voorverpakt eten en drinken wordt natuurlijk ook nog gewoon verkocht.

#4 Is het veiliger om bij een onbemande pomp te tanken nu?

Dat is lastig te zeggen. Houd je in ieder geval aan de 1,5 meter afstand en was of desinfecteer je handen na het verlaten van de pomp.

#5 Mag ik nog de Belgische of Duitse grens over om te tanken?

Veel landen hebben reisbeperkingen ingesteld. Om de grens te mogen passeren heb je bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs en/of negatieve coronatest nodig, of je moet bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine. Reis dus alleen naar het buitenland als het echt noodzakelijk is, houd rekening met de lokale coronarichtlijnen en check de actuele regels.  

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

#6 Kan ik nog veilig het openbaar vervoer pakken?

Reis alleen als dat echt noodzakelijk is en blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt of koorts. Ouderen wordt afgeraden het ov te gebruiken. Treinen, bussen, trams en metro’s rijden volgens een speciale basisdienstregeling en minder vaak dan gewoonlijk. Hoewel zij veel minder passagiers vervoeren, kan het toch druk zijn op bepaalde trajecten.

  • Reis bij voorkeur buiten de spits.
  • Draag een mondkapje.
  • Neem de 1,5 meter in acht (in het ov en bij het in- en uitstappen).
  • Houd rekening met een langere reistijd.
  • Stap in de tram of bus via de achterdeur en check daar in.
  • Check voor vertrek je reis op 9292.nl of in de NS reisplanner.

Deurknoppen en hoofdsteunen in de trein worden extra vaak schoongemaakt.

Een mondkapje in het ov is nog altijd verplicht. Bij elke reis moet je een nieuw of gewassen mondkapje gebruiken. Dus als je 's ochtends én 's middags reist, heb je er twee nodig, of moet je het tussendoor goed wassen. Op het perron hoef je geen mondkapje op te hebben. Om tekorten in de zorg te voorkomen mag je geen mondkapjes dragen die bedoeld zijn voor medisch gebruik.

#7 Zijn de wasstraten open?

Over het algemeen wel. Ook daar worden extra hygiënemaatregelen genomen. De kans op besmetting via kraanwater is nihil.

#8 Kan het coronavirus overgedragen worden door laadpalen?

Volgens het RIVM verspreidt het virus zich vooral via hoest- en neusdruppeltjes. Hoewel het enige tijd zou kunnen overleven op een oppervlak als een laadpaal, is de kans klein dat je erdoor besmet wordt. Die kans wordt nog kleiner als je aanraking met de laadpaal vermijdt en je handen wast of desinfecteert na gebruik van een laadpaal.

#9 Kan ik bij een ander in de auto meerijden?

Mensen uit hetzelfde huishouden hebben geen beperkingen bij het meerijden in de auto. Rijd je mee met iemand anders? Dat mag, maar doe dat alleen als het echt nodig is en draag een mondkapje. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.  
Neem je een taxi? Dan zal de taxichauffeur je vragen zelf de bagage achterin te leggen en het portier te openen. Wanneer er twee of meer passagiers in een taxi zitten is een mondkapje verplicht. Betaal bij voorkeur met een pas in plaats van contant. 

#10 Kan ik gebruikmaken van een deelauto?

Ja, dat kan. Verschillende aanbieders van deelauto’s hebben extra maatregelen genomen om de kans op besmetting te verkleinen: de auto’s worden bijvoorbeeld extra grondig gereinigd. Check voor meer info de websites voor de aanbieder van de deelauto. Zelf kun je desinfecterende handgel gebruiken, en reinigingsdoekjes voor onder meer het stuur, de versnellingspook en dasboardknoppen.