icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Kantoor aan huis, wat zijn de regels?

Voor sommige ZZP’ers is het niet moeilijk om geschikte werkruimte te vinden: gewoon lekker thuis. Waar moet je rekening mee houden als je een kantoor aan huis realiseert? Kun je de kosten aftrekken van de belastingen? Zijn de verzekeringen in orde? En hoe zit het met het bestemmingsplan?

Kantoor aan huis, wat zijn de regels

Ontheffing bestemmingsplan

Niet elke ondernemer mag vanuit huis werken. Gemeentes hebben in hun bestemmingsplannen vastgelegd welke gebouwen als bedrijfspand of woonhuis zijn aangemerkt. Zij zien een kantoor aan huis als bedrijfsactiviteiten in een pand met een woonbestemming. Wil je werken vanuit huis? Dan moet je vrijstelling aanvragen bij de afdeling Ruimtelijke Ordening van je gemeente om een stukje van je woonhuis te gebruiken als bedrijfspand. Hoe dat werkt, aan welke regels je bedrijf moet voldoen en hoe streng hierop wordt gecontroleerd, verschilt per gemeente.

Uitzondering: vrije beroepen

Gemeentes maken een uitzondering voor mensen met een vrij beroep. Zij hoeven geen vrijstelling te vragen, ze mogen gewoon in hun eigen huis aan de slag.

Vrije beroepen zijn onder andere:
•    Fotograaf
•    Journalist, tekstschrijver
•    Belastingadviseur
•    Schoonheidsspecialist
•    Fysiotherapeut
•    Huisarts
Op de website van de Kamer van Koophandel staat de volledige lijst van vrije beroepen.

Voorwaarde: geen overlast voor de buren

Ga je werken vanuit huis, dan moet je je aan een aantal voorwaarden houden. De meeste gemeenten stellen als voorwaarde dat maximaal een derde van het huis wordt gebruikt als werkruimte. Ook mogen bedrijfsactiviteiten geen overlast voor buren en buurt veroorzaken. Dat betekent: geen parkeerplekken bezet houden, geen herrie, stank of vervuiling veroorzaken en geen grote reclameborden of opzichtige reclames op het pand plaatsen.

Thuiskantoor fiscaal aftrekbaar

Kosten voor een werkruimte buiten de deur kun je in de belastingaangifte opvoeren als kosten voor je onderneming. Hoe zit dat met je kantoor in de eigen woning? De Belastingdienst is daar erg streng in. Alleen als je werkplek echt een aparte ruimte is, mag je de kosten voor de inrichting aftrekken van de belasting. Dat betekent dat je werkplek thuis bijvoorbeeld een eigen voordeur moet hebben, of een eigen toilet. Eigenlijk: een apart kantoor of een praktijkruimte die je ook aan iemand anders zou kunnen verhuren. Dat gaat natuurlijk niet op voor een gezellige werkplek aan de keukentafel of een atelier op zolder.
Ook moet je 70% van je inkomen verdienen in je werkruimte. Ondernemers die een groot deel van hun werk op een locatie van een opdrachtgever verrichten, kunnen de kosten voor een werkplek thuis dus niet aftrekken van de belasting.
Het gaat daarbij vooral over de kosten voor de inrichting en gas, water en licht van een werkruimte. Schaf je spullen aan die je nodig hebt voor het uitoefenen van je beroep, zoals een laptop, een professionele camera of een printer, dan kun je die kosten gewoon opvoeren.

Bepaal of kantoorkosten aftrekbaar zijn 

De regelgeving is best complex, er zijn veel voorwaarden en uitzonderingen. De Belastingdienst heeft een online tool waarmee je eenvoudig kunt vaststellen of de kosten voor je thuiswerkplek fiscaal aftrekbaar zijn. Ook wordt uitgelegd hoe het precies zit met de regels, bijvoorbeeld als je een huurhuis hebt. Tipje van de sluier: heb je een werkplek thuis en krijg je huurtoeslag? Dan moet je een deel van die huurtoeslag toerekenen aan je winst.

Verzekeringen en werken vanuit huis

Wil je werken vanuit huis? Dan moet je ook de verzekeringen even checken. Dekt je inboedelverzekering schade aan zakelijke spullen, zoals je laptop of fotocamera? Stel dat er een kop thee in het toetsenbord vliegt, je zakelijke telefoon wordt gestolen of er is lekkage waardoor de printer in je kantoor stuk gaat, worden die kosten vergoed? Loop de polissen door of vraag het na bij een assurantieadviseur. Zeker als je voor je bedrijf speciale apparatuur hebt gekocht, zoals een professionele fotocamera, een behandelstoel of een grotere printer, dan valt schade aan die spullen door brand, storm, inbraak en diefstal niet onder de gewone inboedelverzekering.

Tips: dit regel je voor een goede thuiswerkplek

  • Check of je thuis mag werken. Heb je een vrij beroep? Veroorzaak je geen overlast? Grote kans dat je geen toestemming nodig hebt van de gemeente.
  • Is je werkruimte apart toegankelijk en voldoe je aan de andere voorwaarden die de Belastingdienst stelt? Dan mag je de kosten voor je thuiswerkplek aftrekken. Bekijk of je ook energiekosten en inrichtingskosten kunt opvoeren.
  • Even de polissen doorlopen: dekt de inboedelverzekering ook schade aan zakelijke spullen? Bij algemene spullen zoals een laptop of koptelefoon kan een verzekeringsmaatschappij het verschil tussen zakelijk en privégebruik niet zo eenvoudig vaststellen bij een schadeclaim, bij professionele apparatuur kan een zakelijke inboedelverzekering handig zijn.
meer van: flexibel reizen

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!