icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Alles over ruitenwisservloeistof

Geen auto zonder ruitenwisservloeistof, want schone ruiten zijn een must voor een veilige rit. Wat weet jij al van dit onmisbare goedje?

Alles over ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof bijvullen? Zoek naar de gekleurde dop

Het bijvullen van de ruitenwisservloeistof kun je snel en makkelijk zelf. Til de motorkap op en ga op zoek naar een kunststof reservoir, te herkennen aan een gekleurde dop met een ruit erop. Gevonden? Dan vul je de vloeistof tot net onder het maximum bij. Tip: gebruik een trechter om knoeien te voorkomen.

Kant-en-klaar of geconcentreerd

Het hoofdingrediënt van ruitenwisservloeistof is een type alcohol. Bij de commerciële producten is dat vaak ethanol. Tussen de verschillende merken zit niet zoveel verschil. Wel kun je vaak kiezen uit een kant-en-klare of een geconcentreerde variant. Dat is dus een keuze tussen ‘makkelijk’ of ‘makkelijker’. De geconcentreerde vloeistof vul je alleen nog aan met water. En daarna is het bij beide een kwestie van: vullen maar!

De ingrediënten: van antivries tot wapen tegen hars

Wat belangrijk is bij de aankoop: ruitenwisservloeistof is seizoensgebonden. De winterversie (meestal blauw) bevat ook antivries. Deze bevriest dus niet bij vorst. Natuurlijk kun je de wintervloeistof ook gebruiken in de zomer, maar ook de zonnige maanden hebben zo hun eigen ‘problemen’. Denk maar aan een geparkeerde auto die voor verkoeling onder een boom geparkeerd staat. Door de hoge temperaturen kunnen er harsdruppels uit de boom vallen. Gevolg: een vieze ruit met aangekoekte hars. Ruitenwisservloeistof voor de zomer (roze of rood) bevat een oplosmiddel dat deze viezigheden beter losweekt.

Vieze ruiten = hoge boete

Wie voldoende sproeit, rijdt veiliger in het verkeer én is zachter voor zijn portemonnee. Automobilisten die met een vieze ruit rijden, riskeren namelijk een hoge boete. Dat kun je al voorkomen door af en toe een emmertje met sop en een schone doek langs de ruiten te halen. Maar zorg ook dat bij een ad hoc-situatie (toch te veel hars uit de boom) je altijd de sproeihendel kunt gebruiken. Agenten die vinden dat een bestuurder zonder voldoende zicht rijdt, mogen een bon van €140 uitschrijven. Dat geldt voor een vieze voor-, achter- of zijruit. En rijd je in een auto waarbij alle ruiten vies zijn, dan moet je zelfs €240 aftikken.

Met de MoveMove-tankpas reken je al je autovloeistoffen makkelijk af, dus ook de ruitenwisservloeistof.

Zo maak je je eigen ruitenwisservloeistof

Sommige autoliefhebbers maken hun ruitenwisservloeistof liever zelf. Geen gekke keuze als je bedenkt dat ethanol erg giftig is. Plus: zelf maken scheelt ook in de portemonnee. Dat is nog eens duurzaam ondernemen! Met dit stappenplan helpen we je op weg.

Stap 1:

Koop je favoriete afwasmiddel of glasreiniger. We adviseren een ecologische variant met biologisch afbreekbare ingrediënten.

Stap 2:

Meng in een lege jerrycan of emmer het water met het reinigingsmiddel. Heb je erg hard water? Kies dan voor gedestilleerd water. Gebruik een verhouding van ongeveer 1 op 10. Een iets andere verhouding kan ook, experimenteren kan nooit kwaad.

Stap 3:

Je zelfgemaakte ruitenwisservloeistof is nu klaar voor gebruik. Het beste is om de DIY-vloeistof even te testen op de ruit voordat je het in het reservoir giet. Maakt de vloeistof goed schoon? Dan kun je op zoek naar de gekleurde dop!

Tip:

Voor de wintermaanden is het verstandig wel reguliere ruitenwisservloeistof aan te schaffen vanwege de antivries, of zelf een beetje spiritus (ongeveer 3 op 10) toe te voegen. Al laten die echt strenge winters zich alleen sporadisch zien…

meer van: tankpas

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!