<> Elektrische auto: groen rijden met subsidie | MoveMove icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
elektrisch laden
3 minuten

Elektrische auto: groen rijden met subsidie

Elektrische auto’s zijn duurder dan auto’s op benzine. Maar dankzij subsidies en fiscale voordelen wordt het financieel toch aantrekkelijk om zakelijk een elektrische auto te rijden. Deze regelingen zijn beschikbaar.

•    MIA: milieu-investeringsaftrek
•    Vamil: willekeurige afschrijving milieu-investeringen
•    Geen BPM of wegenbelasting
•    Subsidie op de laadpaal
•    Gemeentelijke subsidies

Subsidie elektrische auto

Subsidies voor elektrische auto's: MIA en Vamil

De overheid heeft twee subsidies voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waar je van kunt profiteren als je een auto met een stekker koopt: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De subsidies zijn alleen van toepassing op nieuwe elektrische auto’s, ze gelden niet voor tweedehands auto’s. Er zijn plannen bij het kabinet om ook voor tweedehands elektrische auto’s maatregelen te ontwikkelen, maar die zijn er nog niet.

MIA: kosten auto aftrekken van de winst
Koop je een nieuwe elektrische auto, dan kun je gebruikmaken van de MIA. Je kunt tot 36% van de aankoopprijs van je elektrische auto aftrekken van de fiscale winst van je bedrijf. Hoeveel voordeel dat precies oplevert, hangt af van je winst en hoe die wordt belast. Een kanttekening: de aftrek geldt tot een maximaal aankoopbedrag van  €40.000 per auto, het minimum is €2.500.
De subsidie moet maximaal 3 maanden nadat de aankoop definitief is, worden geregeld. Iets om op te letten: dat is niet het moment dat je de nieuwe elektrische auto voor de deur parkeert, want soms zit er een flinke levertijd op een nieuwe auto. De aankoop is definitief op het moment dat je een handtekening zet onder de koopovereenkomst.

Rekenvoorbeeld MIA
Stel dat je een nieuwe elektrische auto koopt voor €50.000. Daarvan komt €40.000 in aanmerking voor de MIA. Er mag 27% van dit bedrag worden afgetrokken van de bedrijfswinst. Dat is €10.800. Betaal je 25% belasting over de winst, dan is je voordeel €2.700. Is je winst hoger, en betaal je 52% belasting, dan is het voordeel ook hoger: €5.616.

Vamil: afschrijven wanneer je wilt
De Vamil-regeling houdt in dat je 75% van de aanschafprijs van je nieuwe elektrische auto kunt afschrijven wanneer jij dat wilt. Sneller afschrijven betekent minder fiscale winst, dus een lagere belastingaanslag.


De twee regelingen mogen worden gecombineerd. Dus: én het aanschafbedrag van de elektrische auto van de winst afhalen (MIA), en het grootste deel van de afschrijving meteen boeken (Vamil). Dat kan een flink belastingvoordeel opleveren, afhankelijk van de omzet en winst van je bedrijf. Overleg met een boekhouder wat handig is voor jouw situatie.

De MIA en de VAMIL gelden alleen voor nieuwe elektrische auto’s

Belastingvoordeel: geen BPM en geen wegenbelasting

Koop je in Nederland een nieuwe auto, dan betaal je normaal gesproken Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). De hoogte van de BPM is onder andere gebaseerd op hoeveel CO2 de auto uitstoot. Dat is goed nieuws, want voor een auto die helemaal emissie-vrij is, hoef je geen BPM te betalen. Bovendien betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. Semi-elektrische auto’s of hybride auto’s krijgen korting: is de uitstoot lager dan 50 gram CO2 per kilometer, dan krijg je 50% korting op de wegenbelasting.

Bijtelling voor zakelijk gebruik
Grote kans dat je met de elektrische auto niet alleen zakelijke kilometers maakt, maar af en toe ook privé rijdt. Voor die privékilometers moet je een bijtelling betalen. Hou daar rekening mee als je de kosten van elektrisch rijden op een rij zet. 

Wagenpark? Kan ook!
Stel dat je niet één, maar een aantal elektrische auto’s koopt. Als aanvulling op het wagenpark of misschien ga je ze als deelauto inzetten voor je bedrijf. De regelingen zijn ook van toepassing op meerdere auto’s. Het maximum van €40.000 geldt per auto.

Check de milieulijst voor aankoop van je elektrische auto
Check van tevoren of de auto die je wilt kopen, op de Milieulijst staat. Dat is een lijst met alle auto’s die in aanmerking komen voor de Vamil en WIA. Auto’s met code D3110 voldoen aan de eisen. Dat zijn nieuwe, volledig elektrische auto’s die geen CO2 uitstoten. Ook elektrische motoren staan op de lijst, net als elektrische bestelauto’s en auto’s en bussen die op waterstof rijden.

Hoe vraag je de subsidie aan?
-    Meld bij rvo.nl dat je een elektrische auto hebt gekocht. 
-    Bewaar de bevestiging van deze melding bij de boekhouding.
-    Verreken de MIA of VAMIL in de jaaraangifte, of vraag of de boekhouder dat doet.

Subsidie op de laadpaal

Heb je de elektrische auto al een tijd geleden gekocht, maar wil je nu een laadpaal bij je huis of bedrijf installeren? Ook die kosten komen in aanmerking voor de Vamil- en MIA-subsidie. Je kunt het aanschafbedrag, tot een maximum van €2.500, verrekenen met de belasting volgens dezelfde regels.

Gemeentelijke subsidies

De meeste gemeenten nemen maatregelen om het rijden in elektrische auto’s te bevorderen. In de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld krijgen eigenaren van elektrische auto’s bijvoorbeeld voorrang op een parkeervergunning. Je kunt in veel gemeenten ook een verzoek indienen om een openbare laadpaal bij je huis of bij het werk te laten plaatsen, zelfs als er al openbare laadpunten in de buurt zijn. Zo werkt het in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Groningen. De regelingen zijn per gemeente anders, dus check in je gemeente wat er voor maatregelen en mogelijkheden zijn. Check hier een overzicht van subsidies per gemeente

Overal je auto laden én al je kosten op één factuur

Ben je overstag? De MoveMove-laadpas werkt bij alle laadpalen in Nederland. De laadkosten komen dan samen met je andere reiskosten op één factuur.